fredag 4 december 2020

Bogspröt


 
   
    




Jobbet med bogspröt hade vi tänkt göra längre fram, men eftersom 
planen för sommaren var att vi skulle masta på och att bogspröt är en viktig del av riggen skulle det repareras och monteras. 

Jag har "sådär" emellanåt kollat på det där det har legat under båten, vänt och vridit och framöver kommer det antagligen att ersättas av ett nytt. För den här sommaren fungerar det alldeles utmärkt men det behövdes lite handpåläggning.
Det var mycket sprickor och det hade förlorat all sin glans. 


    
 
Längst bak, cirka tio femton centimeter in på bogspröt finns ett hål för en  femton mm tjock och trettio cm lång sprint som går genom bogspröt och igenom de två pollarna i fören för att hålla bogspröt på plats.

När jag fräste ur för att infoga nytt material visade det sig att just runt det hålet var kärnan väldigt dålig, mycket poröst material som ramlade ut där, säkert ett och annat litet djur också.

Bogspröt spändes upp mellan två bockar och två raka plankor tvingades fast på sidorna som anhåll för handöverfräsen. 

  
Vi fällde in nytt material på fyra ställen där det var väldigt sprucket. 30 mm breda spår frästes så att det var djupast i den ena änden och slutade i inget. 
Materialet vi fällde in var hyvlade fururibbor som var 30x30 mm. De limmades med vattenfast polyuretanlim, hyvlades och slipades. sedan strök Anna-Lena det hela, två gånger med Lignu och två lager fernissa.


Fortsättning följer...




  




   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar