måndag 8 april 2019

Bottenskrap

Att skrapa botten på en båt och ge henne en ny bottenfärg hör våren till. Hektiska tider på varven för småbåtsägare. Många goda idéer och en aldrig sinande ström av nya bättre bottenfärger, och fika. Mycket fika och mycket småprat mellan varven, särskilt nu när vårsolen värmer och alla båtvännerna dyker fram under presenningarna, alltid lär man sig något.
Tänkte återberätta en liten historia här, man jag behåller den ett tag till och resonera istället om vår framfart med att skrapa botten.

En båtgranne har hela vintern kommit ned till varvet och skrapat en liten bit på hans båt, en Yacht 42, ett par gånger i veckan. Han är klar nu, har slipat den också. Jag tänker ta rygg på honom, en liten bit i taget och målet är epoxi-grund och klart för ny bottenfärg innan vintern.

Men han har en liten skrapa, ett handtag om ca 25-30 cm och ett litet trekantigt blad i änden som man kan vända. Jag var runt hos lite olika järnhandlare och kollade vad som fanns, hade tänkt att köpa några olika och testa. Det fanns att köpa, kända varumärken för både tre fyra och fem -hundra kronor. Jag tyckte att det var lite våldsamt att köpa ett gäng såna, så jag googlade och hittade en på Biltema som kostade en bråkdel med utbytbara blad.






Bottenfärgen på vår båt verkar vara i fyra olika lager.
  1. Gelcoat (vit) ingår kanske inte i begreppet bottenfärg 
  2. Ett antal lager epoxi (svart)
  3. Antifouling (röd)
  4. Antifouling (blå)
De båda lagerna med antifouling är väldigt porösa, säkert efter flera år på land med regn och solen så den är väldigt lätt att skrapa bort. Men det trekantiga bladet  hade ett trubbigt hörn som gjorde att första delen som jag skrapade blev väldigt repigt. Jag plockade fram filen och filade bort trubbigheten. Ungefär 2 m2 skulle jag gissa på är skrapat  och det känns att skärpan på det lilla bladet börjar tryta så det är nog ungefär vad det klara. Eftersom att det gick att fila tror jag inte att det är någon hårdmetall så man kan säkert skärpa eggen själv, men jag tänker nog åka förbi Biltema och hämta ett gäng.

Kolla gärna in senaste youtube filmen hur det hit in tills har gått att skrapa

👉👉Youtube skrapa botten👈👈👈

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar