torsdag 21 februari 2019

Skala bort plywood


Väl på plats hemma i sitt båthus skyddad från väder och vind, vilande i sin vagga.
I början spenderade vi ganska mycket tid med att kolla runt och så där "känna på båten", började riva lite här och lite där och kikade in under skalet. Det var spännande och där var verkligen saker som vi ville ha bort.



En av sakerna som från början var ganska uppenbar var användningen av plywood, både utvändigt och invändigt. När det var nytt var det kanske fint och säkert gjorde man så för att få mera träbåtskänsla. Det syftet har dock försvunnit när man har målat dem vita, samma färg som den helt perfekta underliggande plastkonstruktionen. Läses konstruktionsbeskrivningen är överbyggnadens plastkonstruktion självbärande. På de ställen vi har kunnat mäta är tjockleken på plasten 10 - 15 mm.

Så Plywooden ska bort och aldrig mera återvända som ytmaterial på ruffen.


Vi skalade bort plywooden i remsor med ett gammalt stämjärn från Biltema (perfekt för ändamålet), förvånade över att skaftet fortfarande sitter kvar och är helt, om än lite trubbigt i änden, då jag gick friskt fram med en liten slägga. Resterande plywoodbitar och sikaflexrester skalades bort med en Fine multimaskin med ett knivblad på, det gick lätt.  Det var väldigt befriande att finna de underliggande ytorna i gott skick förutom en
massa skruvhål som ska plastas igen.




Att göra en "att göra-lista" är ganska tillfredsställande, det ger en överblick även om den med allra största säkerhet med tiden blir betydligt mycket längre, men det är en bra början.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar