söndag 10 mars 2019

Funderingar "allt för sjön"


Det är alltid trevligt att gå på båtmässa, mycket trevliga människor och man springer alltid på någon bekant och det är verkligen en outtömlig källa för inspiration och nya idéer.

Vi hade ju en gedigen lista med ämnen som vi var nyfikna på och ville skaffa oss mera kunskap om. Boreas är försedd med en Vetus-motor som i stort sett är ny, en som inte har snurrat på några år förutom nu i höstas när vi startade upp den mest bara för att konstatera att den faktiskt fungerade.

Rådet vi fick från mycket trevlig personal (Micke) i Vetusmontern var i stort sett att;

  • Serva motorn vad gäller olja osv, både motor och backslag
  • Byta kamrem och och spännrulle
  • Sedan pratade vi om ny propelleraxel, vi ska skicka en offertförfrågan




En annan sak som vi har funderat på en del är toalettlösningar, jag tror att det kommer att sluta i att vi gör om vår vattentank till toatank med rördragning för en el-toa, men inledningsvis installerar vi ingen. Utan vi vill gärna ha en torrtoa och vi hade bestämt oss för att besöka montern för en amerikansk lösning som heter "Air head miljötoalett". Vi har en liten stuga där vi idag har ett traditionellt utedass och har funderat på olika lösningar - eltoa och grejer. Men vi har lite smått bestämt oss för att skaffa en en Air head och testa den där i stugan. Där är dock en fråga som vi glömde att ställa på plats, hur fungerar den på vintern? Det blir säkert anledning att återkomma till frågan.

Vi sprang också på "Sjösäkerhetskompaniet AB" som bland annat hyrde ut Livflottar. En mycket bra idé tycker jag. Man hyr på våren och lämnar tillbaka på hösten. Det innebär att man alltid har en nyservad livflotte. Men också, när man vet med sig att denna sommar ska jag segla ensam eller ha med familj och alla barnbarnen, då är det lätt att ha olika flottar eller kanske två. Ett bra alternativ tycker jag.

En annan sak som jag gillade är ett litet företag som heter www.mydrawingsandparts.com. Om man behöver en speciell plåtbit eller beslag så loggar man in på sidan och laddar upp sin cad-ritning, sen kör dom biten i en laser och de kan även bocka plåten om man vill det. Sen kommer den färdiga biten hem på posten efter någon vecka. Begränsningen är storlek, ej större än en A4 men urvalet på material var ganska brett. Det är en tjänst som tror jag att jag kommer att använda.

Jag hade förväntat mig mera "gör det själv" med inrednings- och skivmaterial, olika epoxi-leverantörer, glasfiber och andra fibermaterial, men det fanns i stort sett inget.

Vi fick lite nya ideer om hur man tar bort nåtmassan, det kommer vi helt säkert tillbaka till under våren och sommaren.

En annan behållning, stor sådan är utbudet av kunskap och kataloger. Kataloger om allt möjligt, vi hade ett helt bibliotek med oss hem, dom är en bra källa när man letar information och lösningar. De flesta har prisuppgifter så det är lätt att skaffa sig en uppfattning om vad saker kommer att kosta, Bra när man håller på att budgetera och vad man har för alternativ.

Även om vi roade oss med att vara i Stockholm på mässa så har vi inte legat på latsidan. En del har blivit gjort i veckan. Numera är i stort sett all el ute, nån sladd finns kvar men de kommer att tas bort när resterande panel demonteras. Vi har även fått bort all plywood som har suttit fastlimmad på sidorna, finns lite kvar under trappan. Nästan alla bränsleslangar är borta.

Veckans youtubeklipp handlar om just det, slangar.

👉👉👉Ombord på Boreas 4👈👈👈

Det återstår en liten del av pentryt med en bänkskiva och några utdragslådor, som kan vara bra att ha för att förvara grejer i ett tag.

Kommande är att plocka ut resterande slangar till bland annat bränslepåfyllning och länspumparna.

Där är också en ficka längst bak i kölsvinet som ska öppnas upp och tömmas, vet inte riktigt vad den innehåller.

Det är med stor tillförsikt som vi ser att projektet skrider framåt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar