måndag 18 mars 2019

Våren närmar sig

Söndag morgon 17 mars

Efter att Boreas blev vår konstaterade vi ganska omgående att det inte fanns något av inredningen som skulle sparas. Det ger oss fria händer att utforma som vi vill. Ja, det är väl mest jag som har synpunkter på hur det ska vara. Arbetet med att plocka ut inredningen är i stort sett klart. Det finns fortfarande något skåp kvar, mest för att det är bra att ha grejer i. Som till exempel förvaringsplats för pulverkaffet. Så jag tror att det får hänga kvar ett tag till.




Spant och lister i rufftaket ska plockas ned och det är fortfarande ett getingbo av slangar akter om motorn och där finns även en inplastad ficka, jag tror att den fungerar som någon sorts ballast eller viktfördelning. Den är full av blyvikter och sand. I samband med att den ska tas bort tänker jag väga innehållet för att framöver ersätta det med något annat. Utöver att den fickan känns lite som ett hastverk behöver den avlägsnas för att vi ska kunna komma åt propelleraxelns tätningar som ska förnyas. Även kopplingen mellan backslaget och propelleraxeln behöver bytas och där är lite funderingar huruvida de befintliga delarna är kompatibla med varandra. I och med ny axeltätning och nya lager blir det kanske också en ny axel. Det skulle innebära att det skulle gå att göra den någon decimeter längre vilket skulle betyda att man kan flytta fram motorn i relation till det, vilket i sin tur skulle innebära att motorn kan hamna mitt över motorbädden. Det skulle ju vara bra.



Youtube klipp om nedplockning av innertak och spant

👉👉👉Boreas 5👈👈👈



Sedan finns det två tankar kvar. En bränsletank i rostfriplåt och en plasttank till vatten. Jag skulle vilja lyfta ut dem. Vattentanken, vet inte hur stor den är, är av svart plast, antagligen PVC. Bägge tankarna ligger under durken i kölen. I utrymmet mellan tankarna och mot skrovsidorna, kanske 5 - 10 millimeter runt om är det utfyllt med något som ser ut som beige betong. Det som är runt vattentanken verkar ok, men det runt dieseltanken har luckrats upp, antagligen av dieselspill. Därför vill jag lyfta ut dem. Jag tror att det har varit ytterligare en vattentank som har legat mellan dieseltanken och vattentanken, ett utrymme som på senare tid antagligen har agerat stuvutrymme. Sedan låg det två dieseltankar av plast under fribordet på var sin sida om sittbrunnen om vardera 110 liter. Det ligger ett par ton blytackor i kölen som vi tänkte lyfta upp för att rengöra och föra ned en slang för länspumpen, misstänker att det finns blytackor även under tankarna, ytterligare en orsak till att lyfta ut dem.

Nu när våren äntligen börjar synas runt hörnet är planen att vi ska vara klara med att plocka ut inredningen och tvätta rent. Vi har funderingar på att hyra en högtryckstvätt och blåsa av den ordentligt invändigt. Det ska bli kul!

En sak till som ska plockas ut, skottet mellan förpik och ankarbox tänker vi ta ned och sätta upp ett nytt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar