torsdag 24 januari 2019

Nimbus 43 ketch




Tidigt på våren 2018 åkte vi till Fredrikshamn i Danmark och kollade på denna motorseglare vid namn Nimbus.

Det var också en Holländsktbyggd  ketchriggad långkölad stålbåt på 43 fot. Motorn var en treliters Mercedes som säkert hade sett sina bästa dagar. Den hade fräscha segel och det var väl i princip bara att kasta loss och segla hem. Det berättades för oss att kölen var bred, upp till 50 cm som bredast och helt platt. Det innebar att vid ebb stod båten stadigt på den torrlagda botten. Intressant! 

Paret som sålde henne var mycket trevliga. De hade ägt henne i drygt tio år och bland annat använt henne i ett ungdomsprojekt, där ungdomar var med och seglade. Sedan hade hon agerat seglande sommarstuga åt familjen.

Planen var att de skulle ta upp henne och kölhala! Rengöra och bottenmåla samt byta offeranoder. Sen skulle den till baka i sjön och segla.

Båten var välutrustad, med radar, navigeringsinstrument, vhf och så vidare. Som kuriosa fanns det intern kommunikationsutrustning så att man via mikrofon kunde samtala mellan båtens olika delar. Från styrplatsen ute kunde man beställa kaffe i kabyssen, eller prata med maskinrummet!








Inredningen var fin och välhållen. Akter över fanns rejäla sovplatser, "Captens cabin" med kingsize bed. Det var en stor styrhytt med navigeringsbord, en liten hörnsoffa med bord och gott om förvaring.

En trappa från styrhytten ledde upp till akterdäck via något som mest påminde om en telefonkur (en sån som stålmannen byter om i) som stod på däck, syns ganska väl på bilden.
Från styrhytten gick det också en trappa ned, till byssan och en uformad soffa och vidare till toa med dusch och förpik med fyra kojer.



Hade det inte varit för att försäljningen gick väldigt snabbt, fast till någon annan än oss hade vi nog övervägt att slå till.














Det hade varit ganska mycket att göra med båten för att ordna som vi vill ha det. En del ytrost, så båten skulle målas, både över och under vatten linjen.

Vi gillade henne.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar